Zand en Grind

Het vervoer van zand en grind over water doen wij al sinds het begin van onze oprichting. Vanuit diverse win-locaties in het land laden wij zand of grind in onze schepen, om deze materialen dan bij de klanten af te leveren. De CZB-schippers vervoeren zand (zowel nat als droog) en grind voor allerlei toepassingen.

Het zand wordt gewonnen in zandputten (‘zoet zand’) of uit zee (‘zout zand’). Zout zand wordt in zee door hoppers opgezogen en daarna in het havengebied op vaste locaties over boord ‘geklapt’. Een zuigerschip brengt het zand weer naar boven en brengt het onder hoge waterdruk in een zogenaamd beunschip. Aan boord van een beunschip zijn speciale installaties en pompen aanwezig, waarmee het zand van het overtollige zoutgehalte gefilterd kan worden. Na het ontzilten wordt het zand met behulp van de pompen droog gemaakt. Wij vervoeren onder andere ophoogzand, industriezand, metselzand en betonzand.

Droog zand kan zowel in een beunschip als in een vrachtschip vervoert worden. Nat zand kan alleen in een beunschip vervoert worden. Grind wordt in de regel vervoerd door een vrachtschip, al kan dit ook in een beunschip.