Materialen

Sportveldenzand

Sportveldenzanden worden toegepast voor zowel natuurgras- als kunstgras-sportvelden. Elke zandsoort heeft vanwege haar nauwkeurig omschreven samenstelling een specifieke functie in de funderings- en/of toplaag. Voor een goede drainage en onderbouw van sportvelden wordt meestal een zandsoort geleverd in de maat 0,063 – 500 um. Sportvelden zijn vaak opgebouwd uit verschillende onderlagen om waterdoorlatendheid en stabiliteit te creëren. Het aanbod van CZB bestaat uit de volgende sportveldzanden: M3a, M3b, M3c, M3d, M3e, M3f, M3g en M3k zand, de zogeheten M3 zanden. Al deze zanden voldoen aan de strenge eisen van ISA-Sport/NOC-NSF.

De meest gebruikte van de M3 zanden zijn de M3c en M3d:


M3c zand

M3c zand is de officiële benaming voor onderbouwdrainzand, zoals deze wordt gebruikt door NOC/NSF. Het heeft de eigenschap om water zeer snel af te voeren en is zeer schoon. M3c zand is speciaal geklasseerd met de juiste korrelgrootte van 200 tot 300 mu. M3c zand wordt eveneens toegepast als toplaag in manegebodems en paddocks.


M3d zand

Funderingsdrainzand dat dient te worden gebruikt voor goede drainage en onderbouw van sportvelden. M3d zand heeft een M50 getal van >250 mu. De korrels zijn bol, hoekig of matig hoekig en hebben een gesloten structuur. Het organische en kalkgehalte is, kleiner of gelijk aan, respectievelijk 1% en 5%. Het zand is zeer goed waterdoorlatend.